curs formator atelierele ilbah fmwg1
Reviews

Cum a fost la cursul de formator de la Atelierele Ilbah

curs formator atelierele ilbah fmwg 2

V-am mai povestit ca imi place sa invat si sa ma specializez cat mai mult, asa ca cel mai recent curs pe care l-am terminat a fost cel de Formator. De ce formator? Pentru ca de-a lungul ultimilor ani am tot tinut diverse prezentari, seminarii si workshop-uri, dar acum am dorit sa am si calificarea necesara cat sa pot deveni trainer autorizat. In plus, eram si foarte curioasa ce se invata la un astfel de curs.

Cum am ales cursul?

Am facut ceva cercetare pe domeniul cursurilor de formator si am descoperit ca sunt mai multe variante disponibile. De la cursul de weekend a cate 8 ore pe zi, pana la variantele mai lungi de cursuri tinute zilnic, de la preturi mici la variante mai scumpe. Toate ofereau calificarea de formator, dar ma interesa si ce si cum se invata in cadrul lor.

Pentru ca personal un curs cu multa informatie transmisa in 2 zile nu mi se pare ca te ajuta, ci e mai mult o platforma catre diploma obtinuta repede, am preferat varianta mai lunga cu cursuri zilnice.

Cursul de Formator de la Atelierele Ilbah a tinut 2 saptamani si am mers aproape zilnic la ore, adica de luni pana joi de la 18:30 pana la 21 sau chiar 21:30. Iar in a doua saptamana vineri am sustinut examenul in fata comisiei de la minister.

De ce Atelierele Ilbah?

Pentru ca prietena mea Alina a fost la un eveniment de prezentare a cursurilor de croitorie si a venit de acolo super incantata (acum ea urmeaza cursul de Mani Pedi la ei) si pentru ca i-am tot intalnit pe cei de la Ilbah la diverse expozitii si mereu mi-au lasat o impresie buna. De asemenea, au si review-uri bune pe Facebook si mi-au inspirat incredere.

Si totodata sunt intre centrele cele mai cunscute de formare profesionala din Bucuresti.

Asa ca m-am inscris la cursul de Formator de la Atelierele Ilbah.

Cum a fost structurat cursul

curs formator atelierele ilbah fmwg1

V-am spus mai sus ca am mers timp de 2 saptamani la cursuri, iar in cele 2 saptamani am avut parte si de teorie si de partea practica (de care am fost foarte incantata!).

Prima saptamana a continut toata teoria de care aveam nevoie, iar trainerul nostru Stefan Ciobanu ne-a sintetizat principalele aspecte pe care trebuia sa le avem in vedere.

La finalul primei saptamani am primit si suportul de curs de care aveam nevoie pentru examen. Suportul Pdf are 67 de pagini si este o versiune mult mai detaliata a aspectelor discutate la cursuri, asa ca weekend-ul a fost unul de studiu intens.

suport curs formator

Pentru a doua saptamana am avut de pregatit un proiect practic, adica un mini training pe care sa il sustinem in fata colegilor. Trebuia sa avem o prezentare Power Point cu cateva slide-uri, sa ne stabilim obiective, sa stabilim audienta noastra, sa transmitem informatia si sa tragem concluzii. Totul in maxim 10-15 minute.

Iar asta a fost partea cea mai frumoasa! Ca sa nu mai zic ca a fost foarte utila! Grupa noastra a fost una destul de mare avand 12 cursanti. Si bineinteles ca veneam din diverse domenii, asa ca prezentarile au fost foarte diferite, iar la un moment dat am simtit ca m-am inscris la un curs de mini cursuri din diferite domenii. Chiar mi-a placut!

Eu am facut o prezentare pe machiajul de efecte speciale si am inclus si o demonstratie live, iar colegii au abordat traininguri despre primul ajutor, contabilitate, machiaj, cosmetica, gatit, actorie, ascultarea activa, stil personal si marketing digital. Asa ca am prins notiuni utile si din alte domenii.

Ce am invatat

In partea teoretica am discutat despre formator si ceea ce este (si nu este) el, despre organizarea unui training, despre obiective, despre resursele necesare, despre tipuri de cursanti pe care ii putem avea (trecand si prin diferite extreme) si moduri in care sa gestionam situatiile dificile.

Foarte interesante mi s-au parut si informatiile despre aranjarea salii de curs si sfaturile practice pentru pregatirea prezentarii si infruntarea emotiilor. De asemenea, am discutat foarte mult despre comunicare (verbala, paraverbala si nonverbala), ce sa facem si ce sa nu facem si am atins si cateva elemente de public speaking.

Desi poate nu as fi crezut (initial ma gandeam ca este un curs mai mult orientativ) partea de teorie este destul de dezvoltata si te pregateste bine pentru meseria de formator.

In partea practica, asa cum ii spune si numele am aplicat ceea ce am invatat in prima saptamana si am vazut direct cum se prezinta diverse tipuri de formatori si am descoperit cu ajutorul colegilor ce greseli facem si cum sa le corectam.

Pentru fiecare prezentare am dat feedback constructiv in functie de cum am perceput prezentarea si fiecare dintre noi a plecat cu informatii utile despre ce face bine si unde trebuie sa mai lucreze.

In aceasta saptamana am avut cate 3-4 prezentari pe zi urmate de sesiunile de feedback. Iar spre finalul cursului am discutat despre structura examenului si cum ne putem imbunatati partea practica pe care o aveam de prezentat.

Ce mi-a placut cel mai mult

  • structura cursului;

Faptul ca am invatat cate ceva in fiecare seara ne-a lasat timp sa procesam si sa sedimentam informatia, facand-o mult mai usor de retinut pentru examen. De asemenea, nu pot sublinia suficient cat de mult te ajuta partea practica si cat de mult inveti in aceasta saptamana desi practic ai terminat cu teoria.

  • saptamana practica;

Este interactiva si nici macar nu stii la ce sa te astepti tinand cont de grupa de cursanti din atatea domenii. Asa ca elementul de nou este mereu acolo si inveti inclusiv din greselile si punctele forte ale colegilor si stii astfel sa aplici sau nu diverse tehnici.

  • grupa noastra

Desi am fost foarte diferiti ca personalitati si domenii am fost o grupa unita, am socializat in pauze si am avut ce discuta de fiecare data. Iar dupa examen am iesit cu totii la o terasa pentru a sarbatori si a fost foarte placut. Acum tinem legatura pe grupul de Whatsapp si planuim o noua iesire in aceeasi formula.

Cum a fost examenul

Examenul a fost in 2 parti, una scrisa si una practica. Examenul scris a fost grila si a continut 9 intrebari cu rapunsuri multiple, fiecare valorand 1 punct. Examenul a durat destul de putin, cam 20 de minute si apoi am trecut la partea practica.

Aici stiam ca trebuie sa ne sustinem prezentarile in fata comisiei, dar fiind deja tarziu (vineri dupa ora 18), evaluatorii din comisie ne-au pus intrebari mult mai practice si nu ne-am mai sustinut proiectele. Am vorbit despre cum ne-am structura intregul curs (cel real, nu varianta scurta prezentata in clasa), care ar fi obiectivele, cum vom face evaluarea, cat va fi teorie, cat va fi parte practica si alte intrebari specifice.

Initial am avut ceva emotii pentru ca era altceva fata de ce pregatisem, dar aplicand cunostintele din prima saptamana si cunoscand domeniul pe care imi gandisem cursul mi-a fost usor sa raspund la toate intrebarile.

Si daca sunteti curiosi am luat 10. Si la proba scrisa si la cea practica.

Cand voi obtine diploma

Pentru ca partea de birocratie si aprobari de la minister dureaza mult de principiu, diplomele se elibereaza cam dupa 45 de zile de la examen, asa ca voi face un drum in cateva saptamani inapoi la Atelierele Ilbah pentru a primi si documentul care imi ateste oficial calificarea.

Alte informatii utile

Cursurile s-au tinut in sediul Ilbah din str. Radu Calomfirescu, nr. 13.

Costul cursului este de 800 de lei, iar ocazional mai exista diverse promotii. Plata se poate face si in rate.

Cursul este acreditat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si la final se primeste o diploma pentru meseria de Formator (COR 242401).

Iar ca sa va puteti inscrie trebuie sa fiti absolventi de studii superioare.

As mai urma alte cursuri la Atelierele Ilbah? 

In mod sigur da! Mi-a placut atmosfera de la cursuri, profesionalismul, dar totodata si relaxarea, pentru ca sincer dupa o zi de munca nu ai chef sa mergi intr-un mediu rigid in care sa te simti ca la scoala.

Increderea pe care le-am acordat-o de la inceput a fost pe bun merit si i-am recomandat si in privat catre alte persoane interesate.

In curand veti citi pe blog si parerea Alinei despre cursul de Mani Pedi.

Pana data viitoare,

From Mona with Gloss

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *