Health&fitness

Despre masa de Paste si nutritie cu Elsa Caragia

iepure de paste mic dejun

Pentru ca suntem in plina perioada de pregatiri pentru Paste, cumparaturi si timp petrecut in bucatarie, m-am gandit sa aflam cateva tips&tricks pentru un stil de viata sanatos inclusiv de Paste, fara sa renuntam la micile placeri. Asa ca i-am pus Elsei Caragia, Health & Nutrition Advisor Revent, cateva intrebari pe aceasta tema.

FMWG: Duminica aceasta sarbatorim Pastele. Cum facem sa evitam kilogramele in plus?

Elsa Caragia: Termenul de “cumpatare” ar trebui sa stea la baza oricarei sarbatori sau oricarui eveniment. Nimeni nu s-a ingrasat vreodata intr-o singura zi, insa cel mai mult conteaza care ne sunt obiceiurile alimentare dupa acea “singura zi”.

Masa de Paste este de obicei incarcata. Ce avem voie sa mancam si ce nu?

Nu am fost niciodata adepta unei alimentatii de genul: asta am voie, asta nu am voie. Mai ales cand este vorba despre o singura masa, parerea mea este ca iti poate fi permis orice, insa recomand evitarea sau inlocuirea zaharului cu indulcitori naturali fara calorii sau indice glicemic, zaharul fiind considerat principalul inamic al siluetei, dar si al sanatatii. De asemenea, trebuie acordata putina atentie si grasimilor, pentru ca acestea aduc cel mai mare aport de calorii.

10421242_614564038674854_5794419114374931289_n

Sa spunem ca am calcat stramb si am poftit la tot ce era pe masa. Ce facem dupa o masa copioasa?

Dupa o masa copioasa, in aproximativ 2 zile de alimentatie obisnuita, daca obiceiurile sunt unele bune, totul revine la normal. Insa, intotdeauna un exces va trebui compensat cu un deficit, pentru a mentine echilibrul.

Recomanzi ceva suplimente pentru aceasta perioada?

Recomand doar ceaiuri din plante care ajuta la digestie si nu recomand suplimente alimentare. Daca se produce vreun disconfort gastric dupa masa, recomandarea mea este sa consultati un medic.

Ce mananci tu in duminica de Paste?

In primul rand, oua rosii! Mananc pasca si cozonac la micul dejun, la pranz mananc un singur fel de mancare care contine carne si legume, iar seara ma rezum la un produs lactat, cum ar fi iaurt sau chefir.

10941415_623545671110024_8476768661883960593_n

Ce combinatii ar trebui sa evitam? Avem voie sa gustam si dulciuri?

De gustat, avem voie sa gustam orice. Gustatul inseamna mancat cu masura, ceea ce e perfect echilibrat. E de preferat sa nu combinam grasimile cu zaharul. Insa, nu vom reusi … pentru ca foarte multe din preparate le contin deja pe ambele, asadar, tot la cumpatare ajung.

Ne poti sugera cateva alternative mai sanatoase/light pentru preparatele specifice – drob, pasca etc?

Pentru toate dulciurile recomand inlocuirea zaharului cu indulcitor natural fara calorii, iar pentru restul preparatelor recomand indepartarea grasimilor in cea mai mare masura, fara a face rabat de la calitate si a strica gustul specific. Este totusi vorba despre o singura zi!

Si pentru ca la masa merge si un pahar de alcool, care ar fi cea mai buna varianta si in ce cantitate?

Cea mai buna varianta este, dupa parerea mea, un pahar de vin. Sau prosecco. Sau chiar doua.

1466223_614575322007059_3681401946686447068_n

Ca facem in saptamana de dupa Paste din punctul de vedere al dietei?

Inainte de Paste, pentru foarte multa lume, a fost o perioada de post, asa ca am odihnit putin organismul pentru a face fata catorva mese mai incarcate. Important este sa revenim la normal si daca am luat 1-2 kg in plus, sa facem toate eforturile de a scapa cat mai rapid de ele, pentru ca altfel riscam, in scurt timp, sa schimbam fara sa vrem o marime la haine … in plus.

Ii multumesc frumos Elsei pentru sfaturi si recomandari, iar voua va doresc un Paste linistit fara prea multe excese!

Pana data viitoare,

From Mona with Gloss

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *