In week-endul ce tocmai a trecut a avut loc a V-a editie #Creativo Club Social de Cusut si Brodat, la Centrul Cultural ARCUB. Trebuie sa recunosc ca desi sunt o mare pasionata de croitorie pana la aceasta editie nu am resusit sa iau parte la nici una din editiile anterioare. Dar anul acesta am facut in asa fel incat sa ajung si eu macar intr-una din cele doua zile si bine am facut!
La numai trei zile dupa ce am fost prezenta la eveniment inca mai vorbesc cu entuziasm si pasiune despre tot ce am invatat, aflat si chiar pus in practica, dar sa o luam cu inceputul.
In urma cu 9 ani am decis ca imi doresc o masina de cusut – vazusem eu niste traistute si m-am gandit ca as putea sa mi le croiesc eu, plus ca toata viata mea a trebuit sa imi dau toti pantalonii la scurtat si nu mereu dadeam de un croitor bun care sa ii scurteze cum trebuie – drept urmare m-am dus la cei de la Brother si mi-am luat o masina de cusut.
Poate va intrebati daca mai cususem vreodata pana atunci. Pana in acea zi nici macar nu atinsesem o masina de cusut, dar pai sa fi cusut vreodata! Doar imi aduceam aminte de masina de cusut a bunicii la care pe vremea aceea nu aveam acces si in momentul cand m-am facut mare ori disparuse ori se stricase.
De atunci si pana in prezent am cusut la masinuta mea asa cum m-am priceput eu mai bine sau mai rau, reusind de cele mai multe ori sa o dereglez (am fost cu ea si la “doctor” asa de rau o dereglasem, am rupt si un ac) dar am reusit sa imi creez 4 traistute si sa scurtez toti pantalonii care mi-au trecut prin mana.
Sigur va intrebati daca am urmat vreun curs, raspunsul este ca nici macar un video pe Youtube nu am vazut. Dar da, imi doresc sa ma inscriu la cursuri, drept urmare anul acesta am decis sa fac in asa fel incat sa pot ajunge la #Creativo si sa pot participa macar la un mic workshop.
Din atelierele prezente la eveniment – de croitorie, de tipar, de pantofi, de desen si de drapaj – eu l-am ales pe cel de croitorie. Imi doream nespus de mult sa invat de la cineva tainele croitoriei, sa ma asigur ca ceea ce fac eu nu este gresit si sa imi pot perfectiona cusutul.
In dimineata zilei de 15 Aprilie m-am trezit foarte entuziasmata pentru ca voi participa la primul meu workshop de croitorie din viata mea, parca pluteam, simteam ca numai se face odata ora sa plec de acasa si sa ajung la workshop.
Cu tot entuziasmul meu am ajuns la #Creativo cu 40 de minute inainte de incepere. Si foarte bine am facut. Am ramas pur si simplu fermecata de tot ceea ce era acolo: masini de cusut, manechine, masini de brodat, materiale, tipare, un mic magazin cu tot felul de accesorii ce iti fac viata mai usoara intr-ale croitoriei care avea o gama variata de accesorii, de la creioane pana la linii si plansete speciale pentru realizarea de tipare.
Admirand si minunandu-ma la toate lucurile frumoase pe care le-am vazut acolo au trecut cat ai clipi cele 40 de minute si a inceput workshop-ul mult asteptat. In momentul in care am intrat in sala o domnisoara draguta ma invitat sa imi aleg la ce masina vreau sa stau sa lucrez. A fost destul de greu sa aleg, pentru mine toate erau frumoase si puteau creea mult mai multe cusaturi decat masinuta mea, am decis sa ma asez la un Brother Limited Edition Innov-IS 20, despre care am aflat ca face parte din noua generatie de masini computerizate destinate uzului casnic si care ofera o varietate de cusaturi utilitare si decorative, mai exact 40 de operatiuni de coasere.
Workshopul a fost sustinut de doamna Trainer Formare Profesionala Lica Marinescu de la Atelierele ILBAH. O doamna foarte draguta dispusa sa ne invete cat mai multe lucruri cu putinta. Pentru inceput ne-a strans in jurul unei masini si ne-a prezentat masina de cusut, ne-a aratat de unde se deschide, diferenta intre suveica (intalnita la masinile mai vechi) si mosor (intalnit la masinile noi), ne-a explicat ca trebuie sa fim foarte atenti sa urmarim instructiunile din partea de sus a masinii care ne indruma cum trebuie sa fie cursul atei din bobina pana la ac, cum ca ata in ac se baga din fata in spate, recunosc ca mereu am avut dilema asta si de cele mai multe ori o puneam invers, cum se pune corect mosorul in locul lui si ca si in cazul atei in ac, ata din mosor trebuie pusa intr-un anumit fel aici este invers, dinspre mosor spre tine.
Pedala de lucru este si ea la fel de importanta, ea trebuie sa stea dreapta, nu intr-o parte sau in alta pozitie care ne place noua. Pedala de la masina de cusut este precum pedala de la masini (cel putin asa se zice, eu nu stiu ca nu am carnet).
Urmatorul pas a fost sa ne arate cum se face o cusatura si sa ne spuna ca de fiecare data cand incepem sa lucram trebuie sa facem la inceput cateva incercari pe o bucata de material, apoi sa incepem lucru. Ne-a povestit ca acul este de mai multe tipuri si grosimi si ca acesta se schimba in functie de tipul de material, ne-a invatat cum se fac intariturile la inceputul si finalul lucrului si ne-a invitat pe fiecare sa ne asezam la masinile alese ca sa incepem lucru efectiv.
Doamna Lica Marinescu a avut si ajutoare, fete care au facut cursul de croitorie si care au fost dragute sa vina sa ne supravegheze in timpul lucrului. O data asezati la masini am inceput lucru efectiv. Am pornit masina, am verficat ata de pe mosor si modul cum este pusa, am pus ata in ac apoi am exersat cateva cusaturi pe o bucata de material. In timpul acesta ne-au povestit ca vom creea o geanta din material.
Dupa testele pe bucatile de material am inceput lucrul efectiv, ne-au invatat cum sa aranjam materialul sa fie drept, sa il impartim in mod egal pentru a ne putea crea gentuta si am invatat ca boldurile se prind intodeauna cu gamalia spre tine pentru a facilita scoaterea lor pe parcursul lucrului.
Si am trecut la cusutul efectiv al gentii. Prima oara am prins emblema #Creativo (eu am ales sa o prind in partea de jos a gentii). Emblema a fost atasata de geanta prin coaserea ei de-a lungul liniei galbene, care a fost si punctul de reper pentru a asigura o coasere dreapta.
La urmatorul pas am intors materialul pe dos si am cusut cele doua materiale intre ele. Una din intrebarile puse a fost cum sa coasem drept. Unul din ponturile primite a fost sa ne ghidam dupa liniile care sunt trasate in partea de jos a masinii si sa incercam sa respectam acea linie.
Am mai aflat ca cel mai bine este ca acul sa nu coasa nici pe partea stanga nici pe dreapta, ca cel mai bine este ca acul sa fie fix pe centru (acest detaliu se regleaza din masina, in cazul masinii la care lucram eu trebuia sa fie pus pe pozitia 2 ca sa poata sa lucreze central). Cu aceste instructiuni si cu boldurile puse am cusut cat am putut eu de drept prima cusatura in lung a gentii. Trebuie sa recunsoc ca este cea mai buna si dreapta cusatura pe care am realizat-o vreodata.
In timp ce coaseam si cealalta parte a gentii, domnisoara care ma supraveghea a fost draguta sa imi raspunda la intrebari, sa se asigure ca cos bine, ca nu uit sa fac intariturile.
Intrebarile mele au fost in special despre cursul de croitorie: cat tine, ce se invata, cum este programul, ce tipuri de material se folosesc, cum este bine sa tii lucrul in timp ce lucrezi (cu stanga se tine materialul si cu dreapta se ghideaza), cum este mai bine sa lucrezi la viteaza mica sau la viteza mare (a zis ca depinde de fiecare dintre noi si de cum ne obisnuim, dar cu timpul ne vom gasi fiecare din noi stilul de coasere si viteza de lucru).
Dupa cele doua cusaturi am prins manerele la geanta, care au fost cusute in doua etape. In prima etapa au fost cusute o data cu tivul de la geanta, care a fost cusut circular, am invatat ca daca coasem circular nu mai este nevoie sa facem intaritura de inceput si de final doarece in momentul in care ajungem in punctul de unde am plecat vom mai face cateva cusaturi ce vor tine drept intaritura. A doua etapa a fost prinderea fiecarui maner inca intr-un punct pentru a-i da stabilitate.
Etapa 1: Prinderea manerelor si coaserea lor impreuna cu tivul de la geanta
Etapa 2: Prinderea manerelor pentru stabilitate
Ultima etapa a fost cea in care ii dam volum gentii. Cu geanta pe dos mergem in fiecare colt al ei si la doua degete distanta facem o cusatura in diagonala pentru fiecare colt in parte. Inainte sa intoarcem geanta pe fata taiem toate atele ramase si asta fara sa le inodam. Eu inainte ma chinuiam si innodam fiecare cusatura in parte, dar acum stiu ca daca le faci intaritura nu mai este nevoie sa faci aceasta munca inutila.
Si asa arata geanta de care sunt tare tare mandra.
Ce am invatat de la acest workshop:
- sa nu imi mai fie frica de masina de cusut;
- ata in ac trebuie pusa din fata in spate;
- ata din mosor trebuie pusa cu firul spre mine;
- cum se fac intariturile;
- sa ma ghidez dupa liniile din josul masinii;
- cum sa manevrez materialul corect;
- ca nu trebuie sa pun o sumedenie de bolduri in care sa ma incurc apoi;
- boldurile se pun cu gamalia spre tine;
- acele se schimba in functie de material;
- cel mai bine este sa cosi cu pozitia acului pe mijloc;
- nu trebuie facute noduri dupa fiecare cusatura.
Despre curs am aflat urmatoarele: exista doua cursuri care se pot face impreuna sau separat. Iar la finalul cursului, in urma unui examen scris si practic se obtine diploma acreditata
Cursul de croitorie dama are o durata de 5 luni, iar cursul de croitorie barbati are o durata de 4 luni. La ambele cursuri vei invata: tipologii de materiale, tipologii de masini de cusut, executarea detaliilor de croitorie, croit dupa tipare, executarea cusaturilor si finisarea produselor de imbracaminte.
In cadrul cursului de croitorie dama se realizeaza o fusta, o bluza. o rochie, un pantalon si un sacou. Iar la cel de barbati sa creeaza o camasa, un pantalon, un sacou, o vesta si prelucrari.
Cursul are un program flexibil, poti alege cursul cu program de weekend, pe cel matinal, de pranz sau de seara.
Va mai pot spune ca am fost atat de incantata de toate explicatiile primite si de modul cum s-a desfasurat workshopul, fapt care mi-a dat incredere in mine si in fortele mele. Si cu aceasta incredere m-am oprit la micul lor magazin din cadrul evenimentului si mi-am luat umplutura pentru a realize perne pentru copii. O data ajunsa acasa mi-am creat tiparele si m-am pus pe treaba.
Tiparul creat
Primul meu material taiat dupa tipar
Rezultatul: Pernuta Norisor
Concluzii
De duminica de cand am plecat de la curs ma gandesc numai la croitorie si abia astept sa ajung acasa sa mai fac ceva, macar o mica cusatura. Le multumesc celor de la Atelierele ILBAH pentru ajutorul lor caci astfel mi-am infrant frica de masina si mi-au dat incredere in mine si in puterile mele.
Pana data viitoare,
From Mona with Gloss
Text si foto: Alina Eftimie