SFX Makeup

FMWG SFX: Sangele fals in efectele speciale

Pentru ca imi place atat de mult acest domeniu si pentru ca articolele despre lucrarile de efecte speciale si machiaj prostetic au primit atat de multe vizualizari, am decis sa creez o categorie speciala pentru aceasta parte a machiajului in care sa va povestesc experientele mele cu diverse produse, tehnici folosite, sfaturi utile descoperite de-a lungul timpului si multe altele.

Iar astazi vom vorbi despre sangele fals. Pentru ca ce ar fi efectele speciale, respectiv ranile si taieturile fara un sange fals credibil? Nerealiste, asta ar fi.

Ce ziceti de o mica istorie?

  • primele versiuni de sange fals au fost facute dintr-un pigment rosu – Carmin – extras din insecte;
  • in ciuda speculatiilor facute, in piesele de teatru si filmele momentului nu se folosea sange de animale, ci se incerca obtinerea unei paste credibile pentru efectele speciale; in plus, sangele real se coaguleaza, ceea ce nu ar arata bine in efecte, nu ar fi fost igienic si apareau astfel probleme serioase de sanatate si ar fi fost greu de scos de pe hainele actorilor;
  • in anii ’20 – ’30 filmele nu aveau voie sa prezinte scene pline de sange, astfel ca efectele erau minime;
  • in timpul filmelor alb-negru vedeta era siropul de ciocolata, care pe film avea o consistenta asemanatoare sangelui – si cred ca actorii nu se plangeau de aroma produsului;
  • anii ’50 au venit cu raspandirea televizoarelor si a productiilor independente, astfel filmele au inceput sa prezinte sange si crime, sex si monstri;
  • in anii ’60 si ’70 retetele de sange fals s-au inmultit, iar acestea erau facute de farmacisti sau chimisti, unul dintre produsele iconice fiind sangele Kensington Gore creat de farmacistul John Tynegate;
  • dar varianta cea mai folosita de sange fals a fost creata de make-up artistul Dick Smith si a fost folosita in filme foarte populare ca The Exorcist, The Godfather sau Taxi Driver.

Daca va pasioneaza sa descoperiti mai multe detalii despre istoria sangelui fals va invit sa urmariti clipul de mai jos. Contine o multime de informatii si experimente practice.

Experienta mea cu produsele

Pana acum am lucrat cu produsele din comert, dar am incercat si sa fac cateva versiuni de sange fals acasa (niciuna nu mi-a iesit perfect, asa ca am zis ca mai incerc).

Primul sange fals cumparat a fost cel de la Snazaroo – Theatre Blood in versiunea de sange arterial, foarte lichid si deschis la culoare. Acesta ar fi potrivit doar pentru simularea taierii unei artere sau a unei rani deschise prin explozie datorita consistentei, dar personal culoarea nu mi se pare ca ajuta foarte mult. Pigmentul duce spre portocaliu si arata fals. Asa ca nu poate fi folosit pe rani deschise, taieturi si alte lucrari de efecte speciale.

Apoi, la Scoala de Machiaj Prostetic am descoperit gama de produse profesionale de la Grimas si respectiv sangele fals de la acest brand. Diferenta este enorma. Ambele game au variante de sange proaspat sau sange inchegat, dar cel de la Grimas are o consistenta mult mai bogata, adera mult mai bine la suprafete si arata credibil pe rani si taieturi.

Iar aici puteti vedea o comparatie – cele 2 swatch-uri din stanga sunt facute cu sangele Grimas, iar cel din dreapta este Snazaroo.

Ce folosesc in mod curent

In prezent sunt foarte multumita de sangele de la Grimas cu aspect proaspat si i-am ramas fidela. Acesta vine in varianta de 100 ml cu aplicator sau in versiunile mari de 500ml, respectiv 1000ml. Produsele sunt disponibile pe Aniversaria.ro.

Va recomand cumpararea initiala a recipientului mic pentru a beneficia si de aplicator, iar apoi, dupa necesitati, cumpararea variantelor mai mari, care sunt mult mai bune ca raport cantitate/pret. Astfel puteti reumple ambalajul mic si practic si puteti pastra restul cantitatii in recipientul mare.

Aplicare

Aplicarea sangelui este foarte usoara, cu ajutorul varfului dozator, fara a pune o cantitate prea mare, pentru un aspect credibil si placut vizual (desigur raportat si la lucrarea efectuata).

Pentru lucrarile de dimensiuni mici va recomand aplicarea unei cantitati mici de sange pe o suprafata de lucru si aplicarea produsului pe rana sau taietura cu ajutorul unui betisor de vata sau a unei pensule cu varf foarte subtire.

Daca aveti nevoie de texturi sau modele, optati pentru o pensula cu care puteti stropi personajul pe zonele in care a fost improscat cu sange.

Sfaturi pentru folosire

Nu acoperiti totul in sange

Desi probabil vi se pare fascinant si poate o lucrare incarcata de sange fals arata ingrozitor – efect pe care doriti sa il obtineti – prea mult sange aplicat acopera creatia facuta si poate diminua impactul vederii acesteia. In plus, pentru un ochi format, prea mult sange implica de obicei acoperirea zonelor unde lucrarea nu a iesit corect sau corespunzator.

Folositi culori inchise pentru adancime

Nu aplicati niciodata sangele direct pe piele, ci pe zone pe care ati lucrat in prealabil cu alte materiale – latex, ceara etc. Pentru a obtine un efect credibil, subliniati lucrarea ce urmeaza a fi acoperita cu sange cu nuante inchise de rosu, visiniu si chiar mov, aplicate acolo unde in mod natural s-ar vedea umbre si adancimi.

Eu nu va recomand aplicarea direct de negru, deoarece mi se pare prea dur si nu va aparea niciodata ca si consistenta pura a culorii pe o rana. Culorile inchise arata mult mai natural, atat in realitate, cat si pe camera.

Folositi imagini de referinta

Desi probabil vi se pare oribil sa va uitati la imagini cu rani adevarate, pentru obtinerea unor lucrari de calitate trebuie sa va desensibilizati si sa va uitati cu atentie la astfel de fotografii pentru recrearea unor situatii asemanatoare din efecte speciale. Unde se vad umbrele, exista invinetire, care sunt texturile, care este cantitatea de sange? Cu cat vei pune in lucrarea ta detalii mai reale, cu atat aceasta va arata mai bine.

Lucrati la textura

Poate unele lucrari au nevoie de anumite texturi in ceea ce priveste sangele si un lichid fluid si consistent nu va face treaba asa cum e nevoie. Astfel puteti incerca sa combinati sangele fals cu diverse lucruri pentru a obtine efectul dorit. Bucati mici de carne pot fi simulate din latex sau ceara, iar sangele spre coagulare poate fi obtinut prin amestecarea cu zat de cafea.

Atentie pateaza!

Cand lucrati cu sangele fals trebuie sa aveti grija cum si unde il aplicati. Datorita pigmentilor foarte concentrati, acesta pateaza. Pe piele puteti ramane cu zone mai portocalii pigmentate, care se pot diminua cu ajutorul unui demachiant special sau cu ulei de bebelusi. Dar daca sangele fals ajunge pe haine este foarte probabil sa nu il mai scoateti de acolo (in functie de materialul din care sunt facute si culoare, desigur).

Cateva lucrari facute de mine care implica sange fals

Sper sa va fie de ajutor informatiile de mai sus si voi reveni cu alte articole despre materialele utilizate in lucrarile de efecte speciale. Daca aveti intrebari le astept in comentarii sau pe mail la monawithgloss@gmail.com sau pe pagina de Facebook From Mona with Gloss.

Pana data viitoare,

From Mona with Gloss

Comments (1)
  1. Mona Cocoreanu says:

    Waaw! Arata atat de real.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *