rutina de ingrijire a tenului 10 greseli care te costa timp bani rezultate
Skin Care

Rutina de îngrijire a tenului: 10 greșeli care te costa timp, bani și rezultate

Rutina de îngrijire a tenului este extrem de importantă dacă îți dorești un aspect tânăr și sănătos pentru cât mai mult timp. Astăzi vom discuta despre un subiect esențial care îți poate economisi timp și bani și, în final, te poate ajuta să înfrunți îmbătrânirea pielii, deoarece există multe greșeli comune pe care oamenii le fac au atunci când vine vorba de îngrijirea pielii.

Dacă faci aceste 10 lucruri te afli în categoria celor care practic nu obțin cel mai bun rezultat din rutina de îngrijire a tenului și trebuie să le oprești imediat. Așa că, hai să le detaliem:

rutina de ingrijire a tenului 10 greseli care te costa timp bani rezultate

Achiziționarea de creme de hidratare de lux

Acesta este primul lucru, și anume utilizarea cremelor de hidratare scumpe pe care le găsești în magazinele de lux și în parfumerii. Aceste creme, în esență, nu conțin ingrediente active, sunt doar prezentate într-un flacon frumos cu un mesaj elaborat asociat.

Ele sunt doar creme hidratante scumpe, așa-numite creme anti-îmbătrânire, dar nu fac altceva decât să hidrateze în mod obișnuit pielea.

Cu adevărat nu ai nevoie de o cremă de hidratare de lux scumpă dacă obiectivul este doar să hidratezi pielea. Așadar, nu cumpăra un produs doar pentru că are un ambalaj frumos și mesaje tentante. Uită-te la conținut, și dacă nu conține ingrediente active anti-îmbătrânire, despre care vom vorbi în scurt timp, practic cheltui prea mult pe ceva care este doar o simplă cremă hidratantă.

Evitarea retinolului în rutina de îngrijire a tenului

Al doilea lucru este să nu folosești retinol din cauza fricii că nu poți ieși la soare. Aceasta este o concepție greșită foarte comună.

Cel mai probabil nu există un ingredient activ anti-îmbătrânire mai puternic și mai important pe care trebuie să-l incluzi în rutina de îngrijire a tenului dacă încerci cu adevărat să inversezi schimbările legate de îmbătrânire, cum ar fi pierderea de colagen, pigmentarea și regenerarea celulară.

Un pas esențial este să folosești întotdeauna protecție solară. Folosind retinol poți preveni îmbătrânirea prematură, el fiind foarte eficient și necesar de a fi inclus în rutina de îngrijire a tenului.

Utilizarea excesivă a produselor chimice agresive

Trebuie să fim foarte atenți când utilizăm produse chimice agresive pe piele, cum ar fi produsele de exfoliere cu acizi AHA sau BHA. Acestea pot face mai mult rău decât bine dacă sunt folosite în exces sau dacă nu sunt potrivite pentru tipul tău de piele.

Așa că, dacă utilizezi astfel de produse, asigură-te că urmezi instrucțiunile, deoarece pot provoca iritații și pot deteriora bariera naturală a pielii. De asemenea, consultarea cu un dermatolog sau specialist în îngrijirea pielii te poate ajuta să determini ce produse chimice sunt potrivite pentru pielea ta și cum să le utilizezi în mod corect.

rutina de ingrijire a tenului

Ignorarea factorului de protecție solară (SPF)

Ignorarea protecției solare este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în ceea ce privește îngrijirea pielii. Soarele este unul dintre cei mai mari inamici ai pielii atunci când vine vorba de îmbătrânirea prematură. Utilizarea regulată a unei creme de protecție solară cu spectru larg poate preveni daunele cauzate de razele UV.

Prea multe persoane sunt inconsecvente în ceea ce privește utilizarea protecției solare.

Iată câteva aspecte de reținut.

În primul rând, nu există un impact mai mare asupra îmbătrânirii pielii decât soarele. Soarele descompune colagenul, cauzează pigmentarea, provoacă uscarea pielii, este un factor masiv în îmbătrânirea pielii.

Desigur, genetica, hormonii și toate acestea au și ele un rol, dar dacă scoți soarele din ecuație, ai fi uimită de cum arată pielea oamenilor. Cei care provin din zone și regiuni care nu sunt expuse la soare în mod constant au o piele uimitoare, chiar și la 60 de ani.

Fără îndoială, aproximativ 70% din îmbătrânirea pielii provine de la expunerea la soare.

Deci, dacă vrei să fii cu adevărat atentă la ceea ce faci, trebuie să aplici protecție solară dimineața, să o reaplici mai târziu, să fii consecventă, iar una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac este că se uită la cer și spun: “Bine, este destul de noros, plouă, cu siguranță nu trebuie să aplic protecție solară.”

Ei bine, indicele UV poate fi mai mic în astfel de zile, dar nu este zero, iar expunerea la soare se acumulează și în acele zile provoacă toate aceste probleme.

Astfel, aplică protecția solară în mod regulat, reaplic-o după cum este necesar și poartă pălării. Și amintește-ți că dacă vrei să obții vitamina D, poți lăsa corpul să facă conversia.

rutina de ingrijire a tenului 10 greseli care te costa timp bani rezultate

Folosirea doar a factorului de protecție solară din machiaj

Acesta este un aspect deosebit de important, deoarece probabil nu există un pas mai important pe care îl poți face pentru a-ți proteja pielea de schimbările legate de îmbătrânire decât protecția solară. Degeaba ai o rutină complexă de îngrijire și faci proceduri scumpe anti-age, dacă nu folosești zilnic creme cu SPF 50+.

Dacă te bazezi pe factorul de protecție solară din produsele de machiaj și acesta este singura sursă de protecție solară pe care o utilizezi, nu ai nicio șansă să obții acoperirea corectă UV și nici nu ai in vedere reaplicarea produsului cu SPF.

In plus, produsele de machiaj cu SPF vin cu un factor mult mai mic decât cel pe care ar trebui să îl utilizezi (50+), fiind undeva la nivelul de maxim 15-20.

Așa că, este mai bine decât nimic, fără îndoială, dar nu este suficient.

Utilizarea doar a tratamentului cu laser ca rutina de îngrijire a tenului

Să apelezi la tratamente laser, dar apoi să nu ai o rutină de îngrijire a tenului acasă în mod regulat, este practic inversul a ceea ce trebuie făcut.

Nu are rost să investești în tratamente scumpe, dacă apoi nu vei avea grijă de rezultatele obținute și de pielea ta. Tratamentele laser sunt terapii focusate care îți vor oferi rezultate pe moment, dar dacă nu utilizezi protecție solară regulată, nu folosești produse cu ingrediente active pe pielea ta etc., obții aceste mici îmbunătățiri ale pielii, iar în perioada dintre tratamentele cu laser pielea ta are de suferit.

Să zicem că faci o serie de tratamente IPL pentru a îndepărta petele brune de pe piele, dar ghici ce? Noi pete brune se vor forma, dacă nu le previi cu ingrediente de îngrijire a pielii, cum ar fi retinolul, vitamina C și agenții de iluminare non-hidrochinonă și nu protejezi pielea de mai mult soare, care ulterior produce mai mult pigment.

Dacă vei folosi lasere sau vei face peeling-uri chimice, utilizează-le, sunt instrumente grozave, dar asigură-te că ai obiceiuri bune de îngrijire a pielii în fiecare zi, protecție solară și folosirea unei bune rutine de îngrijire.

Inconsecvența în rutina de îngrijire a tenului

De câte ori în viața ta, ai fost entuziasmată de ceva, fie că este vorba despre o dietă, un plan de antrenament sau o rutină de îngrijire a pielii foarte bună? Făceai lucrurile corecte, dar apoi te opreai. O faci timp de câteva săptămâni, o faci timp de câteva luni, apoi te oprești.

Ei bine, toate aceste îmbunătățiri pe care le-ai făcut încep să se piardă treptat. Când folosești substanțe active precum retinol sau vitamina C, ceea ce faci este să activezi celulele care produc colagen. Și amintește-ți, îmbătrânirea pielii este pierderea colagenului, deci tu produci colagen și îți întărești și îmbunătățești pielea, iar apoi acele procese celulare se opresc pentru că ai încetat să faci lucrurile pentru pielea ta.

Și dintr-o dată, te afli din nou exact unde ai început. Este extrem de ineficient. Cea mai importantă parte dintre toate este să faci lucrurile corect, dar să le faci mereu. Dacă le faci mereu, pielea este singura zonă pe care o poți îmbunătăți personal, fără prea mult ajutor.

Totul se reduce la protecția solară, utilizarea ingredientelor active în mod regulat, o buna igienă a pielii, o dietă bună. Așa că, nu întrerupe o dată ce iți stabilești o rutină bună. Ține-te de ea, va merita.

rutina de ingrijire a tenului 10 greseli care te costa timp bani rezultate

Exfolierea făcută prea des sau utilizarea unor exfoliante dure

Exfolierea este foarte importantă, deoarece, pe măsură ce îmbătrânim, pielea dezvoltă un strat de celule moarte pe stratul superior al epidermei, numit stratul cornos. Acest lucru creează un aspect inestetic și inclusiv produsele de machiaj nu se mai așază bine pe piele. Este momentul pentru o exfoliere.

Care sunt opțiunile tale pentru exfoliere?

Exista peeling-uri chimice, microdermoabraziune, sau metode de exfoliere mecanică, cu mici particule abrazive.

Se poate aborda și o modalitate mult mai blândă, care utilizează enzime.

Ce este important de știut?

Bariera pielii, un strat care protejează exteriorul și pătrunde în straturile mai profunde ale pielii, este foarte important să fie intactă și sănătoasă.

Ceea ce se întâmplă dacă folosești metode abrazive dure?

Practic zgârii suprafața pielii, cauzând microleziuni, pierderea uleiurilor naturale și alte efecte care afectează în mod negativ suprafața pielii.

Deși exfolierea în general este bună, a o face prea des nu este benefic. Recomandarea în mod obișnuit, în funcție de tipul de exfoliere, este să o faci o dată sau de două ori pe săptămână.

Vitamina C aplicată doar pe piele

Vitamina C, atât administrată oral, cât și aplicată topic, este extrem de importantă în procesul anti-ageing a pielii. Vitamina C, precum retinolul, este un ingredient activ puternic. Este un antioxidant, ceea ce este foarte important. De asemenea, stimulează producția de colagen.

Totodată, reduce producția de pigment la nivel celular. Prin urmare, vitamina C aplicată topic este extrem de importantă și trebuie inclusă ca parte a ingredientelor active de bază pe care le folosești pe piele pentru a combate schimbările legate de îmbătrânire.

Este important ca vitamina C administrată oral să fie, de asemenea, inclusă în rutina ta. De ce?

Deoarece colagenul, pe măsură ce este stimulat de acești agenți activi sau de laserul pe care îl faci, necesită vitamina C orală pentru a putea fi produs.

Un component cheie în sinteza colagenului este vitamina C, alături de cupru și zinc. Asigură-te că folosești atât vitamina C topic, cât și vitamina C orală. Trebuie să ai suficientă vitamina C în organism pentru ca pielea ta să o poată folosi atunci când are nevoie să își construiască producția de colagen și pentru toate celelalte lucruri din organism care au nevoie, precum în articulații și mușchi.

Așadar, asigură-te că vitamina C face parte din rutina ta zilnică.

Înțelegerea corectă a hidratării în rutina de îngrijire a tenului

Poate suna contraintuitiv, dar mulți oameni se complică în această privință. Se gândesc: “Am pielea uscată” sau “Am pielea grasă” și nu folosesc o cremă hidratantă. Dar dacă ai pielea grasă și adaugi uleiuri în rutina ta sau folosești acid hialuronic, acest lucru va reduce producția naturală de uleiuri din glandele tale sebacee.

Astfel, uleiurile sebumului se reduc pentru că deja ai uleiuri în exterior. Pielea ta este deja hidratată, deci nu mai trebuie să produci la fel de multe uleiuri, ceea ce duce la piele mai puțin uscată.

Pe de altă parte, dacă ai piele uscată și adaugi uleiuri sau acid hialuronic în rutina ta, cu siguranță că vei rezolva problema, pentru că glandele sebacee și mecanismele de hidratare naturale ale pielii tale nu pot ține pasul cu cerințele tale.

Acest lucru creează un echilibru ideal, deoarece, indiferent dacă ai pielea grasă sau uscată, aducerea de umiditate din surse externe este benefică.

Un echilibru ideal înseamnă că porii tăi nu se dilată, pentru că produci mai puțin ulei, lucru foarte important. De asemenea, dacă exfoliezi și faci toate acestea, pielea ta se va afla în cea mai bună stare posibilă.

Și de asemenea, prin hidratare și aducerea de uleiuri în piele, aceasta va arăta mai suplă, va avea un aspect mai voluminos, liniile fine și ridurile vor scădea, iar pielea va arăta mai tânără. Toate acestea se datorează maximizării acestui echilibru.

Cum arată rutina ta de îngrijire a tenului? Eviți să faci greșelile de mai sus?

Până data viitoare,

FMWG Magazine

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *