Satya este unul dintre conceptele principale in religiile indiene, fie ca este vorba despre hinduism, budism sau jainism. In traducere, satya, inseamna de neschimbat, lucrul ce da universului o constanta, mai poate fi interpretat si ca adevarul suprem sau realitate.
Dar nu vom vorbi despre religie sau vreun adevar superm, ci despre un subiect ce pot spune ca ma pasioneaza cu adevarat, mancarea. Pe 31 octombrie, restaurantul Satya ne-a prezentat noul meniu pentru perioada de iarna.
Inainte de toate, trebuie sa mentionez ca restaurantul este unul vegetarian, aici gasind meniuri bazate pe legume, orez, branza, seminte si alte ingredinte pentru trup si suflet. Am incercat sa renunt la scepticism, fiind un carnivor convins si sa iau parte la o aventura vegetariana. Curiozitatea mi-a fost insa alimentata de tofu, pe care nu il gustasem niciodata.
O aroma apetisanta ma chema spre bufetul amenajat de cei de la Satya, iar preparatele aratau foarte bine. Tofu a fost o surpriza placuta, varianta grill cu orez basmati m-a convins cu adevarat ca tofu poate sa fie foarte gustos.
O alta surpriza placuta a fost foetajul cu varza, delicios si usor. Am descoperit ca ciupercile Shimeji sunt pe atat de sanatoase pe cat sunt de bune, iar impreuna cu orezul basmati farfuria se golea instantaneu. Iar sufleul cu conopida, broccoli si gouda m-a facut sa-mi mai schimb parearea in privinta broccoliului, poate nu este doar varul verde si mai putin gustos al conopidei.
Seara s-a terminat fulminat, cu un desert de-a dreptul delicios, pana la urma ciocolata se face din cacao, ceea ce o face finalul perfect pentru o seara vegetariana. In final aventura mea vegetariana a fost mult mai gustoasa decat ma asteptam, scepticismul mi-a fost invins, nu voi fi convertit, dar voi mai vizita restaurantul.
Pana data viitoare,
From Mona with Gloss
Text: Dan Pana