De mult aveam în plan o excursie de relaxare, așa ca un weekend cu fetele la Spa suna minunat. Am ales de aceasta dată Sovata, o zonă care îmi este tare dragă. Am fost acolo de mai multe ori, atât vara, în sezon, cât și toamna sau iarna în extrasezon. Mereu ai câte ceva de făcut sau văzut.
Drumul până acolo
Până la Sovata sunt cam 330 km, pe care îi parcurgi din București în aproximativ 5 ore. Pe DN1 este zona mai aglomerată, dar o dată ce treci de ea, peisajul este foarte frumos și simți cum te apropii de destinație cu entuziasmul la maxim.
Unde ne-am cazat?
De această dată am stat la Hotel Ursina, loc ideal pentru tratament balnear, relaxare şi odihnă. Anii trecuți am stat la Hotel Brădet, tot din lanțul de hoteluri Ensana.
Este bine de știut că dacă te cazezi la oricare din aceste două hoteluri poți accesa atât baza de tratament din hotelul Sovata, cât si pe cea noua din hotelul Ursina.
În plus, hotelul Ursina este proaspăt renovat, așa că te vei simți foarte bine aici.
Eu am avut o camera mare, cu un pat imens în care m-am odihnit foarte bine. Te invit sa vezi turul de camera in Highlight-ul de pe Instagram @monawithgloss.
Facilități SPA
Vezi această postare pe Instagram
În timpul în care am stat acolo am mers atât la spa-ul din hotelul nostru, cât și la cel din hotelul Sovata.
Spa-ul de la hotel Sovata este mai mare și oferă mai multe forme de tratament și relaxare, pe două etaje.
Noi am făcut aqua gym, ne-am relaxat în piscinele cu sare, am stat la jacuzzi și la saune. În plus, mai puteai înota în piscina dedicată, cu culoare sau încerca terapia Kneipp cu diferențe mari de temperatură și călcat pe pietre (este și terapeutic și relaxant, dacă poți suporta; eu din păcate am tălpile foarte sensibile și nu reuseșesc).
Bazinele sunt la temperaturi diferite, după cum urmează:
- Bazin de relaxare (30-32 °C);
- Bazin de înot (26-28 °C);
- Bazin cu hidromasaj (30-32 °C) cu jeturi de apă şi diverse atracţii;
- Bazin pentru copii (30-32 °C);
- Bazin Kneipp cu apă caldă (40-42 °C);
- Bazin Kneipp cu apă rece (12-14 °C);
- 2 bazine de terapie cu apă sărată (32-36 °C) umplute cu apă din Lacul Ursu.
Vezi această postare pe Instagram
Pe lângă piscine, mai este și zona saunelor care cuprinde saună finlandeză, baie cu aburi, saună cu infraroşii, cabină aromatică, bazin de imersie totală, fântână de gheaţă și o cameră de relaxare.
Zona de tratament este dotată cu peste 40 de diferite camere de tratament și oferă o varietate largă de tratamente medicale, în care sunt utilizate remediile naturale speciale provenind din Lacul Ursu.
Zona cuprinde camere de masaj, cameră pentru băi sărate/irigaţii cu apă sărată, cameră pentru băi cu dioxid de carbon, departament de hidroterapie cu băi galvanice, băi cu masaj subacvatic şi băi aromatice pentru cupluri, camere pentru hidromasaj, cabine pentru împachetări în nămol, cabine pentru electroterapie, cameră pentru inhalaţii si ocameră pentru oxigenoterapie.
Noi am încercat baia Cleopatra și masajul de relaxare. Laptele și mierea sunt două ingrediente blânde și prietenoase cu pielea ce oferă catifelare și un boost de hidratare.
Mierea are o compoziție foarte bogată de minerale naturale, oligoelemente și vitamine și un efect antibacterial pronunțat asupra pielii. Pe lângă faptul că oferă pielii un masaj blând, baia cu lapte și miere ajută la relaxarea generală și la destinderea corpului.
În plus, găsești aici și un salon de înfrumuseţare cu cabine pentru tratamente faciale şi îngrijirea picioarelor şi o sală de fitness modernă.
Spa-ul de la Ursina este mai nou deschis, dar are o zonă mai mică pentru relaxare și tratament. Aici am înotat în piscina cu apa dulce, ne-am relaxat la piscina cu apă sărată și am mers la saune.
Vezi această postare pe Instagram
Totul arată foarte bine și nou și te poți programa și aici pentru un masaj sau alte terapii.
Ce am vizitat în zonă?
Așa cum vă mai spuneam, zona este superbă și poți face mai multe trasee.
În una din zile am mers prin canionul de sare de la Praid.
Muntele de Sare de la Praid este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafața de 66 hectare a rezervației naturale se află la sud-vest de stațiunea turistică Praid și se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m).
Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorită pârâului Corund și a activității umane. Aici există doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare și izvoare de apă sărată.
Raritatea zonei sporește datorită speciilor de plante care cresc pe soluri sărate.
Zona este amenajată cu podețe de lemn și poduri peste apă, este ușor de parcurs, iar noi am avut și un ghid foarte simpatic ce ne-a povestit o mulțime de informații.
Salina Praid
Un alt loc ce merită vizitat este salina Praid pentru câteva ore de inhalații. Sunt disponibile și abonamente pentru persoanele care au nevoie de mai multe zile de tratament.
@monawithgloss##undesunt ##undesuntem ##salinapraid ##praid ##romania ##visitromania ##viziteazaromania ##fmwgtravel ##travelwithme ##travelin ##saline ##indoor ##funpark ##sovata ##atractii ##atractiituristice ##tratament ##inhalation ##salt ##saltmine ##comewithme ##comewithmenow ##fyp ##foryou ##foryoupage ##viral ##trending ##influencer ##travelchallenge ##followme ##followmearound ##goodtime ##romaniacalatoreste ##calatorestespontan ##romaniatravel ##travelblogger ##visiting ##awesomeplaces ##intheheightschallenge ##inthemood ##coolkids♬ original sound – Mona Croitoru
Drumul sării Sovata
Traseul eco-didactic al Sării s-a creat pentru prezentarea valorilor specifice lacurilor și munţilor de sare și a habitatelor în mediul umed.
Valea sării este un loc aparte în cadrul zonei protejate. Densitatea valorilor și diversitatea lor a impus crearea unei poteci tematice în această zonă.
Ea pornește de pe malul lacului Ursu, după ce urcă o pantă accentuată ajunge la lacul Șerpilor, un loc mlăștinos cu apă dulce, cu floră și faună specifică.
De aici se ajunge la lacul Mierlei cu apă sărată și cadru natural neatins. Traseul continuă către muntele de sare cu albine și plante care trăiesc numai în acest loc.
În partea sudică a traseului, se deschide valea, cu întinse suprafeţe sărate, brăzdate de cursuri de apă și bălţi sărate cu nămol. De aici traseul se întoarce către nord-est și parcurge malul estic al văii Sării, ajungând la lacul Aluniș și pe malul lacului Ursu.
Traseul este foarte variat, dar fără dificultăţi majore de parcurgere.
Vezi această postare pe Instagram
Lacul Ursu este cel mai valoros element din cadrul zonei naturale protejate, și punctul de atracţie turistică numărul unu din Sovata. Aleea amenajată din jurul lui are lungimea de 1.085 m și este ideală pentru o plimbare alertă de dimineață sau una relaxantă seara. Doar să aveți grijă la urși.
Turnul Belvedere
Turnul este înalt de 28 de metri, iar de sus am admirat toată Rezervația Naturală Lacul Ursu. Acest turn este noul simbol al staţiunii și merită o vizită.
Ce ne-a mai rămas de văzut
Mocănița Sovata
Mocanita din Sovata este un tren condus de o locomotivă cu aburi care circulă pe o linie feroviara îngustă, într-o regiune montană pitorească, străbătând o distanță de aproximativ 14 km între Stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății.
Din păcate acesta era închisă când am ajuns noi, dar merită cu siguranță o plimbare!
Astfel excursia de la Sovata a venit ca o bine meritată relaxare, cu voie bună, povești, plimbări și mâncare tradițională.
Voi ați vizitat zona? Cum vi se pare? Unde ați mers pentru un weekend cu fetele la spa?
Până data viitoare,
From Mona with Gloss
Citește și Comanda Editura Litera – noutati si recomandari
Drop me a message
Vă invit să mă urmăriți și pe:
Instagram – @monawithgloss
Facebook – From Mona with Gloss
YouTube – Mona Croitoru
TikTok – @monawithgloss